Slaný koláč
13. 8. 2011
Suroviny na 4 porce:
200 g mouky, 5 vajec, 100 g studeného másla, sůl, 100 g anglické slaniny, 200 g středně vyzrálého sýra gouda, 400 ml mléka, 1 trojhránek smetanového sýra, pepř, strouhaný muškátový oříšek, tuk na vymazání formy, fólii nebo pergamenový papír
Příprava:
Na vál prosijeme mouku. Uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého rozklepneme 1 vejce. Na okraje dáme studený na kousky nakrájený tuk. Vsypeme 1/4 kávové lžičky soli. Všechny přísady nejprve zpracujeme nožem a potom uhněteme rukama na hladké těsto. Utvoříme kouli, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladna.
Mezitím nakrájíme na tenké proužky slaninu a do křupava ji na pánvi opečeme. Sýr nastrouháme nahrubo, zahřejeme mléko a rozpustíme v něm tavený sýr. Dáme vychladit. Sýrové mléko a zbylá vejce rozkvedláme. Ochutíme solí, pepřem a muškátem.
Vymastíme dortovou nebo paštikovou formu. Těsto vyválíme na pomoučeném vále do velikosti dortové formy, kterou jím vyložíme. Na těsto rozdělíme slaninu a sýr a přelijeme vaječnou hmotou. V předehřáté troubě při 200°C pečeme asi 45 minut. Posledních 10 minut pečení můžeme formu zakrýt pergamenový papírem. Koláč vyjmeme a podáváme horký.
Náhledy fotografií ze složky Pizza a slané koláče
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář