Kokosový tunýlek
15. 3. 2012
Suroviny na těsto:
125 g másla nebo rostlinného tuku, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 250 g polohrubé mouky, 1 lžicku prášku do pečiva, 40 g kakaového prášku, 100 ml mléka
na náplň a ozdobení:
300 ml smetany na šlehání, 5 g želatiny, 3 banány, 4 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce moučkového cukru, 150 g strouhaného kokosu
Příprava:
Změklý tuk ušleháme s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přidámek vejce a vanilkový cukr. Střídavě přisypáváme mouku smíchanou s práškem na pečení a kakaem a podle potřeby přiléváme vlažné mléko.
Těsto nalijeme do tukem vymazané chlebíčkové formy a v předehřáté troubě upečeme. Necháme mírně vychladnout a potom jej vyklopíme a úplně vychladlý dvakrát prořízneme.
Na náplň ušleháme smetanu. Asi 1/3 si odložíme na závěrečné ozdobení. Do zbytku vmícháme cukr, připravenou želatinu a banány, které nakrájíme na tenká kolečka nebo drobné kousky.
Strouhaný kokos osmahneme na suché pánvi do karamelové barvy. Postupně potřeme všechny proříznuté pláty a položíme na sebe. Celé pomažeme odloženou šlehačkou a posypeme vychladlým kokosem. Nakonec pomocí cukrářského sáčku můžeme dozdobit.
Náhledy fotografií ze složky Chlebíčky a štoly